Sostenibles tots?

Els darrers anys la paraula "emergència climàtica" està condicionant, i molt, diferents aspectes de la nostra vida diària. Els missatges que rebem per part d'una gran quantitat d'administracions a través dels diferents mitjans de comunicació ens fan veure la necessitat d'economitzar recursos, complir amb bones pràctiques ambientals i acceptar noves disposicions, normes i lleis que, segons ens diuen, són per aturar el mal camí en què es troba la humanitat. I, en cas de no acomplir-ho, patirem unes conseqüències terribles.
 
Bé, jo ho he escrit un xic irònic, i com sempre tenim els que s'ho creuen i els que no. Aquí el cert és que els comerciants hem de complir aquests requisits per convenciment o per obligació. Així que ara deixo la sàtira a un cantó i llenço la pregunta: Sostenibles tots?
 
No cal dir que el comerç urbà, el de proximitat, ho és. Però, i l'altre?
 
És sostenible haver d'agafar el cotxe i fer kilòmetres per anar a comprar en una gran superfície comercial? És sostenible tenir milers de furgonetes circulant contínuament pels nostres carrers repartint paquets que provenen de remots racons del món i que, en molts casos, seran retornats?
 
En definitiva, cal repensar què fem i com ho fem. Està bé tenir un model comercial humà, proper i nostre, però no és lícit que el comerç urbà siguem els que donem la cara,  paguem els impostos, i acomplim amb totes les normatives mediambientals, tot carregant amb la repercussió econòmica que comporta fer-ho, ja n'hi ha prou!
 
Si el problema és de tots, cal que TOTS actuem en conseqüència. Les primeres que ho han de fer són les diferents administracions, que han de saber diferenciar entre allò que convé a la societat i allò que la perjudica.
 
Ara, a les portes d’unes eleccions municipals, els partits relataran i ens explicaran moltes bondats de cara al futur. Jo demanaré resultats de la feina feta aquests darrers quatre anys. Espero respostes.
 
 

Àlex Goñi i Febrer

President de PIMEComerç

 
Xat de PIMEC
Selecciona un departament
Un moment si us plau.