Dues qüestions principals

Aquest darrer mes de gener, tot just encetant el 2022, he mantingut algunes converses amb diferents socis de PIMEComerç; i en totes elles ha aparegut, com a mínim comú denominador, la incertesa. Resumidament, aquesta incertesa podríem sintetitzar-la en dues qüestions principals: per una banda, l’esdevenidor a curt termini del comerç de proximitat, i, per l’altra, la inseguretat jurídica. 

Pel que fa a la primera qüestió, està sobretot relacionada amb la competitivitat del mateix sector envers altres formats de venda i/o ordenació comercial. Observem com en aquest darrer 2021 la facturació de l’e-commerce ha estat de 23.000 M € (i es preveu que sobrepassi els 25.000 M € el 2025). El 75% dels consumidors que escull aquest format de compra ho fa, de manera preeminent, per raons de comoditat (i no tant pel preu). Per tant, sembla inapel·lable la necessitat de potenciar, encara més, aquest atribut per part dels establiments físics: fidelitzant millor els seus clients, atraient-ne de nous, establint comunicacions periòdiques, integrant solucions digitals a la seva mida i valorant el tracte humà i de confiança. 

En segon lloc, i referent a la inseguretat jurídica, preocupa –i molt– la viabilitat dels professionals autònoms del comerç de cara als pròxims anys, tenint en compte la proposta “d’actualització” de les cotitzacions que, més aviat, es llegeix com la crònica d’una mort anunciada. Així mateix, el relleu generacional és quelcom medul·lar perquè el comerç local persisteixi en el temps; però, realment, la política fiscal acompanya? Val més que el comerciant estigui constituït en règim d’empresa familiar, en cas contrari l’impacte de l’impost de patrimoni (pràcticament inexistent a d’altres CA o estats de la UE) o l’impost de successions i donacions (havent-se aprovat la modificació de la bonificació de pares a fills que passava del 99% al 60%, l’abril de 2020, durant la primera onada forta de COVID19), poden deixar-lo sense gaires opcions de futur.  

Hi ha també altres qüestions que caldria debatre, com per exemple què és exactament el concepte del Same level playing field en el comerç, i si aquest s’està realment complint. Seguirem parlant-ne. 

 

Miquel de Garro

Director de PIMEComerç

Xat de PIMEC
Selecciona un departament
Un moment si us plau.