PIMEC defensa una taxa sobre el CO2 per corregir el canvi climàtic i un conjunt d’actuacions en 9 àmbits addicionals

L’entitat també proposa transformar el sector elèctric, modernitzar el sistema productiu, impulsar el model del cotxe elèctric amb més punts de càrrega, etc.

Barcelona, 22 d’octubre de 2019. El president de PIMEC, Josep González, el president de la Comissió d’Energia de la patronal, Joan Vila, i el director de l’Observatori de la PIMEC, Modest Guinjoan,  han presentat avui en una roda de premsa a l’Auditori de la seu de PIMEC a Barcelona un informe sota el nom ‘Catalunya davant el canvi climàtic. Davant la gravetat de la situació de l’escalfament global, l’Observatori de la PIMEC ha presentat aquest document que consta de dues parts: La primera part analitza aquesta problemàtica, i la segona part compta amb propostes en 10 àmbits diferents, encaminades a lluitar contra el canvi climàtic en la mesura de les possibilitats de la nostra economia.

Aquest informe defensa una taxa progressiva i per a tots els sectors sobre el carboni per corregir el canvi climàtic, com ja passa a Europa amb la taxa al CO2 que està en marxa des de l’any 2015. En relació amb la taxa al CO2, que augmenta la fiscalitat de l’economia, PIMEC ha recordat que ha de tenir un retorn a la societat per diferents vies, com el suport a la compra de vehicles elèctrics, o, com ha fet Suècia, baixar els costos de la Seguretat Social de les empreses.  

Josep González ha recordat que PIMEC i la Fundació PIMEC treballen cada dia en l’aplicació i donant a conèixer entre el teixit empresarial els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides (ONU): “Des de la patronal tenim una gran sensibilitat respecte a l’escalfament global, que és un problema molt greu, i tenim el compromís de no defugir davant aquesta amenaça”. Per això, ha assegurat que “cal actuar i donar aquest missatge a la societat i a les pimes, conscienciant-les i fent-les partícips de la lluita contra l’escalfament global”. A més, ha instat l’Administració que faci de “palanca contra el canvi climàtic”.

En la seva intervenció, Modest Guinjoan ha exposat la situació actual i les conseqüències de l’escalfament, tot destacant que “a Catalunya l’evolució de les temperatures mostra una tendència inequívoca de creixement”. Davant d’aquest fet, ha fet un seguit de propostes polítiques per corregir aquesta problemàtica que tenim al nostre planeta, entre altres, transformar el sector elèctric, modernitzar el sistema productiu, atorgar un lloc positiu a la fiscalitat sobre el CO2, etc.  

“És necessari estalviar energia i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en els àmbits del consum, la mobilitat, i l’habitatge. També en la producció d’energia i s’ha de tenir això en compte a la fiscalitat des de l’Administració Pública”, ha afegit després de dir que “l’actual sector elèctric ha de passar a les energies renovables, implantant l’autoconsum”.

Per part seva, Joan Vila ha explicat que s’està  engegant una nova economia d’energies renovables, tecnològica i digital, i ha alertat que “no fer els deures en aquest moment ens pot fer perdre un tren molt important per a l’economia de Catalunya”. D’altra banda, considera important que l’Administració Pública controli el dia a dia del consum energètic, fent un inventari d’emissions i instal·lant plaques fotovoltaiques. A més, ha apostat per desenvolupar el model del cotxe elèctric amb la implantació de més punts de càrrega arribant a l’objectiu de 150.000, introduir la biomassa per calor i per vapor a la indústria catalana, així com fer un canvi cultural i tecnològic respecte aquesta temàtica. “Cal també la renovació de 50.000 habitatges anuals, cosa que fa dividir per 10 les emissions del parc el 2050”, ha conclòs

 

<-- Torna a la pàgina principal dels serveis de Medi Ambient i RSC

Documents descarregables: 
Compartir: linkedin share button
Xat de PIMEC
Selecciona un departament
Un moment si us plau.