Un estiu diferent?

L'estiu és una època de transformació per al comerç català; els canvis d'hàbits familiars, les vacances, la calor, la llum, tot això i més fa que les botigues intentem adaptar-nos al més ràpidament possible a les necessitats dels nostres clients, bàsicament en els canvis alimentaris, menjant coses més lleugeres i fresques, i també en la manera de vestir. El nostre component mediterrani fa que estimem els carrers, les terrasses, la conversa tot esperant l'enyorada fresqueta, i veure botigues també entra dins aquest concepte estiuenc tan nostrat; el temps s'hi presta i cal gaudir-ho.

Tot i això l'estiu no deixa de portar-nos moltes sorpreses, és el temps ideal per fer obres de millora i adequació, sobretot en aquells comerços urbans als quals els manquen clients per tots aquests aspectes que he anomenat abans. Però hi ha un altre factor, i aquest és més greu: les botigues que tanquen per vacances i no tornen a obrir, cada any passa i aquest any sembla que la cosa tindrà un caràcter més accentuat. Les percepcions que ens transmeten les nostres antenes a tot Catalunya no ens indiquen res de bo, des de l’abril passat s'està percebent un alentiment de les vendes i una baixada de la confiança empresarial de cara al futur.

Això, que ja és prou greu, encara es complica més en llocs com Barcelona on la inseguretat creixent als carrers resta passejants i, per tant, futurs clients.

Com ja fa dies que dic, som en un moment de canvi, de grans canvis que haurem de fer, segurament, pagant un peatge car, molt car: la desaparició dels menys preparats, dels que no tinguin la força de seguir. Esperem que després de l’estiu la majoria de nosaltres continuem amb prou força per mantenir un comerç d'excel·lència.

 

Àlex Goñi  i Febrer
President de PIMEComerç

Xat de PIMEC
Selecciona un departament
Un moment si us plau.